fbpx

Squash Delft Heren 9 schrijft geschiedenis.

Je hebt van die dagen dat je nog precies weet waar je was. Of wat je deed op het moment dat het nieuws de wereld overspoelde. Een voorbeeld? Noem 11 september 2001, of alleen maar 9/11, en je weet vast waar het over gaat. Precies, de terroristische aanslagen van Al Qaida in New York, waarbij twee passagiersvliegtuigen de Twin Towers torpedeerden. Iedereen kan zich die verschrikkelijke beelden nog herinneren. Alsof het gisteren is gebeurd. De tijd stond even stil. Het ging dagenlang nergens anders over. Of noem 27 januari 2019, toen Feyenoord met 6-2 van Ajax won. Die datum staat voor altijd in je geheugen gegrift. Of je nou voor of tegen die club uit 020 bent. Sinds deze week hebben we er weer zo’n datum bij: 24 februari 2023. Want waar was jij toen bij Squash Delft de legendarische ‘huppeltrutjeswedstrijd’ op het center court werd gespeeld?

Nog even terug naar vrijdag (de) 13(e) januari 2023. De thuiswedstrijd van Squash Delft H9 tegen HSRC de Diepput H4 kon niet doorgaan. De Haagse formatie kampte al met een waslijst aan blessures, toen ook de griepgolf nog toesloeg. Het kan ook corona geweest zijn. Of lepra, cholera of malaria. We weten het niet. Er werd niet gelijk getest. Het RIVM had destijds de regels al versoepeld. Toen de vervanger van de vervanger ook begon te kuchen, nam teamcaptain Bas de Groot wel direct contact op met aanvoerder Ruud de Groot (nee, geen familie van elkaar) van Heren 9. HSRC de Diepput kon die dag geen team naar Delft sturen. En dus werd in goed onderling overleg besloten, de wedstrijd te verplaatsen naar een van de door de squashbond vastgestelde reservespeeldata. Die waren daar per slot van rekening voor bedoeld.

Fout, helemaal fout! Bij SBN ontplofte de boel toen Bas netjes wilde melden dat de topper in de derde klasse, tussen de nummers 7 en 10 op de ranglijst, op een later moment zou worden ingehaald. Een net afgestudeerd huppeltrutje in dienst van de bond wees Bas als een kleuter terecht. ‘Hoe we het in ons hoofd durfden te halen, dit op eigen houtje onderling te regelen?’ Ok, er was natuurlijk sprake van competitievervalsing. De concurrentie kwam die dag immers wel gewoon in actie. Maar het ergste vond het huppeltrutje, dat de bond eenvoudigweg gepasseerd was. Opzijgezet, alsof SBN niet bestond. En dus werd het billenknijpen. Mocht de wedstrijd op 24 februari 2023, op de door beide teams overeengekomen datum, alsnog worden ingehaald? Pas na ruim een week kwam het verlossende woord. Het mocht!

En dus werd de titanenstrijd, in de volksmond al snel omgedoopt tot ‘huppeltrutjeswedstrijd’, alsnog gestreden. Op het scherpst van de snede uiteraard. Toen captain Ruud van Heren 9 om 19.30 uur als eerste van het team bij Squash Delft arriveerde, bleek HSRC de Diepput H4 al geruime tijd aanwezig. De barrekening was inmiddels al tot aanzienlijke proporties gestegen. Vooral de koekies van Marc A LaFortune, de sympathieke Canadees, bleken na afloop van de derde helft een flinke kostenpost op de totale rekening. En wat te denken van de pilletjes van Bas. Die zouden prestatie verhogend moeten werken. Ruud kon in de gauwigheid echter niet zien of de pilletjes blauw of wit waren.

De openingswedstrijd tegen Samuel Austin op vier moest dus uitwijzen wat nou precies het effect van de pilletjes was. Waarschijnlijk waren ze wit, want Bas schoot als nooit tevoren uit de startblokken. De eerste punten waren voor hem. Maar toen ging de aanhang van de thuisploeg zich met de wedstrijd bemoeien. Vooral Natalia, de Griekse vriendin van Samuel, liet zich in niet mis te verstane bewoordingen horen. Althans zo leek het. Bovendien was het effect van de pilletjes van Bas snel uitgewerkt. Tussen de games door moest hij extra slikken. Het hielp niet. Samuel trok de partij alsnog gedecideerd met 11-7, 11-5, 11-6 over de streep. De eerste slag was dus geslagen. Heren 9 stond op voorsprong.

Samuel Austin aan service.

HSRC de Diepput voelde de bui al hangen. Er was een list nodig om Heren 9 te verslaan. En dus werden de spelers op de posities twee en drie nog even snel gewisseld. Zo kwam Jan van de Mortel, die op zondag altijd met Heren 9 meetraint, nu op twee uit tegen Paul Thewissen en speelde Lars de Rijke later op de avond op drie tegen onze lokale held Bob Schadron. En het werkte. Heren 9 was totaal van slag. Paul moest de eerste game dan ook met 10-12 aan Jan laten. Maar net als bij de pillen van Bas was ook dit effect van korte duur. Na wat aanwijzingen en tips van de andere supporter, onze oude teamgenoot Wouter Stoffels, herpakte Paul zich en met 11-5, 12-10, 11-8 deelde hij de volgende dreun uit aan de Haagse formatie. Heren 9 stond al na twee partijen op matchpoint.

Jan van de Mortel (l) en Paul Thewissen (r)

In de strijd tussen beide nummers één kwam Ruud echter maar moeizaam op gang. De hele eerste game liep hij achter de feiten, en erger nog, achter tegenstander Marc aan. Maar Ruud is een echte Feyenoorder, een vechtmachine dus. En puur op karakter sleepte hij alsnog de eerste game met 11-9 in de wacht. Daarna begonnen bij Marc de koekies langzaam op te spelen. De Canadees werd trager en trager. Met 11-4, 11-5 was het voor Ruud vervolgens een koud kunstje om ook het tweede en derde bedrijf naar zijn hand te zetten. Een slimme zet van de Delftse captain, zo bleek achteraf. Ruud gaf Marc bij het indrinken immers ook zijn koekie cadeau. Dat bleek nu doorslaggevend. ‘Wie niet sterk is moet slim zijn’, zullen we maar zeggen.

Ruud de Groot speelt met rugnummer 10 voor heren 9.

En dus ging de strijd tussen de nummers drie voor wat betreft de eindoverwinning ‘om des keizers baard’. Maar natuurlijk niet voor Bob. Vorige week was hij al van zijn troon gestoten. Dat leek een incident. Er was Bob deze week dus veel aangelegen een en ander recht te zetten. Hij sloot zich daarom de hele week af van de buitenwereld. Dus zonder telefoon, geen sociale media. Zelfs zijn teamgenoten wisten Bob niet te bereiken. De laatste beelden van onze held kwamen van het carnaval in Breda. Maar dat was al op zaterdag. Daarna werd het stil tot de avond voor de wedstrijddag. Toen kwam Bob weer online. Het team haalde opgelucht adem. Alleen de telefoon van Bob is nog zoek. Mogelijk is onze held het slachtoffer van niets ontziende criminelen. Maar Bob weet het niet. Waarschijnlijk oorzaak drank.

Bob oefent zijn service.

Dat laatste leek nog door te werken in zijn partij tegen Lars. Wie niet anders wist, dacht dat Bob niet volledig nuchter op de baan stond. Ook zat de polonaise duidelijk nog in zijn benen. Bij tijd en wijle zwabberde Bob over de baan. Het was al een wonder dat hij de tweede game pakte met 11-4. Maar in de overige drie games zag het er niet uit. Die gingen met 5-11, 11-13, 4-11 naar tegenstander Lars, die pas in de derde helft zijn biertjes pakte. Zoals wel vaker dit seizoen had Bob weer te vroeg gepiekt. Maar het wankele optreden van Bob deed natuurlijk niets af aan de teamprestatie. Met 13-4 schreef Heren 9 geschiedenis door de beladen ‘huppeltrutjeswedstrijd’ tegen HSRC de Diepput H4 overtuigend te winnen. Natalia en Wouter waren erbij! Maar waar was jij op deze legendarische 24e februari 2023?

Trouwe fan op de tribune kijkt goedkeurend toe.

Een (bijgewerkte) blik op de belangrijkste gevechten uit de geschiedenis:

2 juli 1600 Slag bij Nieuwpoort (tijdens de Tachtigjarige Oorlog)

1914-1918 Eerste Wereldoorlog

1940-1945 Tweede Wereldoorlog

1 februari 1953 Watersnoodramp (strijd tegen het water)

11 september 2001 Terroristische aanslagen in New York

1 januari 2002 Ondergang van de Gulden (en komst van de Euro)

6 mei 2002 Moord op Pim Fortuyn (aanslag op de democratie)

10 mei 2014 Winst Conchita Wurst bij Songfestival (vrouw met baard/man met jurk)

27 januari 2019 Feyenoord – Ajax → 6-2 (in ‘De Klassieker’)

24 februari 2022 Start Derde Wereldoorlog (‘Speciale operatie’ van Vladimir Poetin)

24 februari 2023 Squash Delft H9 – HSRC de Diepput H4 → 13-4 (de ‘huppeltrutjeswedstrijd’)