fbpx

Spionageschandaal deert heren 10 niet.

Afgelopen vrijdag speelde Squash Delft H10 de inhaalwedstrijd tegen rode lantaarndrager HSRC de Diepput H5. Om de kansen op promotie naar de tweede klasse volledig in eigen hand te houden, moesten alle partijen gewonnen worden. En dat lukte uiteindelijk. Met name de laatste twee duels waren thrillers.

Diepput H5 mocht dan stijf onderaan staan, de Haagse squashvereniging had werkelijk alles uit de kast gehaald om het Squash Delft H10 zo moeilijk mogelijk te maken. Zo speelde Piet Fischer, een niveau 5-speler van De Diepput H2, op positie één tegen onze Johan Stevens, die als niveau 6 te boek staat.

Maar het toppunt was toch wel het spionageschandaal. Op de laatste collectieve training op zondagmorgen, verscheen Jan van de Mortel op de baan bij Squash Delft. Hij kwam alvast poolshoogte nemen van de sterkte en tactiek van de aanstaande tegenstander. Doodleuk speelde Jan een partijtje mee. Alsof Messi voorafgaand aan ‘El Clásico’ even een dagje meetraint met Real Madrid.

Na afloop van de competitiewedstrijd werd echter niet duidelijk in wiens opdracht Van de Mortel handelde. Was het captain Bas de Groot – naar verluidt geen familie van onze aanvoerder Ruud de Groot – van De Diepput H5, een begenadigd toneelspeler, die Jan op pad had gestuurd? Bas beweerde bij hoog en bij laag van niet.

Was het dan misschien captain Cora de Bruin-de Vette, van concurrent Hermes DVS H4, die Jan had ingeschakeld? Hermes had immers baat bij een goed resultaat van De Diepput H5. We weten het niet.

Een derde optie was natuurlijk dat Jan, die een aantal jaren in Rusland woonde en werkte, in opdracht van president Vladimir Poetin handelde. Om de kracht te peilen van de Delftse tegenstand. Jan hield echter de kaken stijf op elkaar.

Wat Jan echter niet wist, was dat captain Ruud, Paul Thewissen als geheime wapen achter de hand had. Paul had, zoals wel vaker, de laatste training op zondag gemist. Ook kon de spion van De Diepput niet vermoeden dat Bob Schadron zou spelen in plaats van HP.

Daags voor het cruciale duel bleek HP andermaal dubbel geboekt. Ditmaal werd hij door de paparazzi gespot in Antwerpen, zittend op een terras achter een ‘Brugse Zot’, samen met een van zijn dochters. Het moet niet gekker worden.


HP op het terras in Brussel

Maar gelukkig was de beleving bij onze reserves van een heel andere orde. Er werd zelfs (woordelijk) gestreden om de plek van HP te mogen innemen. Uiteindelijk viel de keuze op Bob, die om de tegenstander extra te misleiden, vanavond eens niet dé BOB was. Hij mocht met Johan meerijden.

Dat gold ook voor de terugweg, mits Bob zijn partij zou winnen. Hij moest als eerste de baan op. Het bleek voor Bob de juiste motivatie. In drie games versloeg hij captain Bas met 11-6, 11-7, 11-4.

Daarna trad Johno van IJsseldijk aan tegen ‘De Spion’. Nadat Johno zoals gebruikelijk de eerste zenuwen te boven was – dit keer vergat hij zijn sportbroek en moest hij in trainingspak aantreden – speelde hij een solide partij. Met 11-3, 11-5, 11-7 elimineerde hij met een paar oerkreten zijn opponent.

Omdat de tegenstander van Johan nog actief was op de baan ernaast voor zijn eigen team, moest eerst Paul op positie drie aan de bak. Hij trof in Daan de Raaf een taaie opponent. Paul, die voorafgaand aan de wedstrijd nog zwaar getafeld had op zijn dakterras, en van nature een ‘slow starter’ is, keek binnen no time tegen een 2-0 achterstand aan. Met 11-8, 11-5 ging hij er kansloos vanaf.


Paul Thewissen in actie op de baan.

Zijn teamgenoten haalden alles uit de kast om Paul erbovenop te helpen. Een Psycholoog, een aai over de bol, een kaars en een veer in zijn reet, het hele arsenaal aan hulpmiddelen kwam eraan te pas. Paul moest en zou de wedstrijd winnen. En dat lukte. Met 11-7, 11-8, 11-8 kantelde hij de partij. Zijn medespelers, inclusief captain Ruud die als toeschouwer aanwezig was, waren in een half uur tien jaar ouder geworden.

Johan ging als laatste de baan op en mocht het afmaken. In een kwalitatief hoogstaande wedstrijd bleek dat nog niet zo eenvoudig. Johan en tegenstander Piet gingen met veel lange rally’s tot het gaatje. In de eerste game zag Johan na een 10-6 voorsprong Piet weer langszij komen. Na gamepoints over en weer sleepte Johan met 17-15 (!) uiteindelijk de openingsgame uit het vuur, om dat in de tweede game met 12-10 nog eens dunnetjes over te doen.


Johan wint zijn partij.

Wie had gedacht dat de partij daarmee gespeeld was, kwam bedrogen uit. Piet bleek een vechter en trok overtuigend de derde game met 11-4 naar zich toe. De vierde game was weer net zo spannend als de eerste twee games. Ook hier moest er een verlenging aan te pas komen. Johan kreeg matchpoints, Piet gamepoints. Maar uiteindelijk was het toch Johan die met 14-12 de game naar zich toe trok.

De missie was geslaagd. Ondanks het spionageschandaal won Squash Delft H10 de partij met 15-3 en passeerde daarmee Hermes DVS H4 op de ranglijst. De Diepput H5 bleek een sportief verliezer en een goede gastheer. In de derde helft, waarbij beide teams beter tegen elkaar waren opgewassen, vloeide het bier rijkelijk en waren de bitterballen niet aan te slepen.

Met komende vrijdag nog één complete speelronde te gaan heeft Heren 10 één punt voorsprong op de Schiedammers en promotie dus volledig in eigen hand. Heren 10 speelt de laatste competitiewedstrijd uit bij Squash & Biljart Ridderkerk H5, terwijl de formatie uit Schiedam Ridderkerk H6 op bezoek krijgt. Het zou Heren 10 zeker helpen als Ridderkerk H5 zijn biljarters de squashbaan opstuurt.

Vanwege het grote belang van de wedstrijd, rijdt er komende vrijdag een supportersbus van Delft naar Ridderkerk. Wie mee wil om Heren 10 aan te moedigen kan zich deze week aanmelden bij de bar van Squash Delft. Bij grote belangstelling kan er zelfs een dubbeldekker worden ingezet.