fbpx

Systeemfout SBN nekt Heren 10.

Het is Heren 10 niet gelukt te promoveren naar de tweede klasse. In de laatste wedstrijd van het seizoen leed de formatie uit Delft een gevoelige nederlaag. Daar waar een ruime zege nodig was, ging Heren 10 tegen Squash en Biljart Ridderkerk H5 kansloos met 12-3 onderuit. Een anti-climax.

Eigenlijk was de strijd al daags voordat de cruciale wedstrijd gestreden moest worden beslecht. Tot een week voor de wedstrijd leefde Heren 10 in de veronderstelling dat het de kans op promotie geheel in eigen hand had. Niets bleek minder waar. Er zat een fout in het dit seizoen nieuw geïntroduceerde systeem van SBN. Daardoor miste concurrent Hermes DVS H4 drie bonuspunten voor een eerdere zege. Die kinderziekte werd nog even rechtgezet door de bond.

In plaats van één punt voorsprong op Hermes DVS H4, moest Heren 10 plotseling met twee punten achterstand beginnen aan de laatste competitieronde. Psychologisch een heel ander verhaal. Het maakt immers een groot verschil of jij of je partner bij een intense vrijpartij in de handboeien bent geslagen. “Voor beiden is dat toch een totaal andere beleving”, aldus onze love-expert HP.

Toen de correctie van SBN begin van de week doorsijpelde, waren de rapen gaar. De een wilde acuut een hertelling. Een ander eiste per direct het ontslag van het voltallige bondsbestuur.

Maar captain Ruud was mild en ondernam geen verdere actie. Hij liep de hele week met z’n hoofd in de wolken. Ruud had net een kaartje gescoord voor de finale van de Conference League in Tirana en zit op 25 mei a.s. op de tribune om zijn Feyenoord live aan te moedigen. De rest kon Ruud dus gestolen worden deze week.

Nou waren de alsnog toegekende bonuspunten aan Hermes DVS H4 zeker niet gestolen. En iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft. Maar het was wel beter geweest als deze omissie eerder was rechtgezet. Kinderziektes zitten normaal gesproken vooraan in het traject en niet pas aan het einde. Dan zijn het immers bejaardenkwaaltjes.

Over bejaarden gesproken. Heren 10 trad deze avond aan in een samenstelling met een gemiddelde leeftijd van maar liefst 54 jaar. Ook dat is vragen om problemen, zeker wanneer een wedstrijd met grote cijfers gewonnen moet worden. Eén ouwe lul in het team is nog wel op te vangen. Twee wellicht ook nog. Maar een heel team met ouwe lullen, met de druk er vol op, dat kan eigenlijk niet.

Maar daar konden de ouwe lullen zelf niets aan doen. Ook captain Ruud trof in dit geval geen blaam. Hemel en aarde had hij bewogen om de drie jonkies van het team op andere gedachten te brengen.

Maar Wouter en Johno gingen met vakantie en weigerden hun annuleringsverzekering aan te spreken voor deze cruciale wedstrijd. En Johan moest oppassen. Waarvoor weet niemand. Kortom, de jonkies die zelf graag wilden promoveren, liepen weg voor hun verantwoordelijkheid. De oudjes moesten het maar zien te rooien.

En dat op vrijdag de dertiende! Met Bob, die deze avond ook nog eens zijn dertiende (!) competitiewedstrijd van het seizoen speelde, op vier, werd de toon gezet. Tegen Peter van Dam ging hij er met 11-6, 11-9, 11-9 vanaf.

Daardoor nam de druk op HP, die moest aantreden tegen HJ, nog verder toe. HP, die deze avond ook nog (de) Bob was, bleek daarom niet te verleiden met een lekker biertje mocht hij de partij winnen. Geen extra stimulans dus, hetgeen zich uitbetaalde. Ondanks twee keer een voorsprong in de eerste twee games, moest HP het hoofd buigen. Met 12-10, 11-8, 11-4 ging Henk-Jan Kamperman er met de winst vandoor.

Door de afwezigheid van Johan en Wouter speelde Ruud dit seizoen voor het eerst op één. Maar veel eer was er voor het team niet meer te behalen.
Toch mocht Ruud nog even aan het niveau van de tweede klasse ruiken. Hij speelde tegen een oude bekende, Wouter Born, die als invaller was gestrikt.

Wouter speelt in Ridderkerk H4, en stond reserve bij zijn eigen team, dat deze avond kampioen werd in de tweede klasse. In een leuke partij moest Ruud uiteindelijk met 11-6, 11-9, 11-8 het onderspit delven. Ruud kwam in de tweede en derde game op een 8-5 voorsprong, maar wist die beide keren niet over de streep te trekken. Toch het leeftijdsverschil waarschijnlijk, hoewel enkele teamgenoten het duidelijk ’tussen de oortjes’ van Ruud zagen zitten.

Wat druk kan doen met een speler bewees Paul. Terwijl het team zich al had neergelegd bij een beschamende 15-0 nederlaag, speelde Paul deze avond de sterren van de hemel. Hij trad zonder enige druk aan tegen Lennart van der Welle. De kans op promotie naar de tweede klasse was immers al in rook opgegaan. Met een afgetekende 11-9, 11-6, 11-6 zege liet Paul eindelijk zijn ware gezicht zien. Nota bene onze 60-plusser gaf de score een nog enigszins draaglijk aanzien.

Dat geeft hoop voor komend seizoen, wanneer Heren 10 opnieuw op jacht gaat naar een plek in de tweede klasse. Het team blijft volledig intact. Sterker nog, (technisch) directeur Sammy Eckhardt van Squash Delft heeft zelfs nog een nieuwe speler aangetrokken. Samuel Austin komt het team versterken. Daarmee gaat ook de gemiddelde leeftijd drastisch omlaag.

Ondanks de teleurstelling vertrok Heren 10 met opgeheven hoofd uit Ridderkerk. Naar later bleek, wist het team dit seizoen toch beslag te leggen op een aansprekende prijs. Heren 10 werd kampioen van de derde helft. Terug bij Squash Delft na middernacht mochten Bob en Paul de champagne ontkurken en de bloemen in ontvangst nemen.

 

En zo kwam er voor Heren 10 een einde aan een lang, intensief en bewogen corona-squashseizoen met maarliefst 18 wedstrijden. Wie echter denkt dat corona voorbij is, komt straks bedrogen uit. Er komen nog vele varianten van het virus op ons af. Na de Chinese, Britse en Zuid-Afrikaanse variant zullen we zeker nog te maken krijgen met varianten dichter bij huis, afkomstig uit Tietjerksteradeel en Schubbekutterveen.

Het is daarom jammer, dat nog niet duidelijk is of Heren 10 komend seizoen ook doorgaat als Heren 10. Door het wegvallen van Heren 7 werden we door de bond lopende dit seizoen plotseling gebombardeerd tot Heren 9, toch een promotie dus.

Alleen de sponsor was daar minder blij mee. De speciaal voor Heren 10 vervaardigde mondkapjes konden daarmee eigenlijk al de prullenbak in. Mocht Heren 10 volgend seizoen definitief onder een andere naam verdergaan, dan zijn nieuwe mondkapjes vereist, wanneer het coronavirus weer oplaait. Wellicht dat de sponsor dan met Sywert van Lienden nog een mooie deal kan sluiten.