fbpx

Heren 9 op ervaring en karakter langs Heren 10

Wekenlang was het aftellen geblazen richting start van de nieuwe competitie. En eindelijk was het dan zover. Met direct de kraker tussen Squash Delft H9 en Squash Delft H10 op het programma. Waarbij H10, een geheel nieuw samengesteld team, van de bond het thuisvoordeel had gekregen.

De nieuwe competitiespelers droegen daarmee de zware last, aan het eind van de avond de barrekening te moeten betalen. En dat tegen een hongerig, maar bovenal dorstig H9. Ga er maar aanstaan in het debuutseizoen. Dan weet je gelijk wat competitiespelen inhoudt. Dat betekent niet alleen vier potjes spelen, maar ook diverse potjes wegtikken in de derde helft. Om daarna vervolgens de rekening gepresenteerd te krijgen. Een 6-13 nederlaag en 150 euro aftikken aan de bar!

Spelersmakelaar Ruud de Groot had het er de afgelopen zomermaanden maar druk mee. Eerst moest hij de uitermate gevoelige overstap van Marco Rombout van Topsquash Maassluis naar Squash Delft H9 zien rond te breien. En toen dat uiteindelijk was gelukt, moest er nog even een heel nieuw team uit de grond worden gestampt. Samen met zijn secondanten Sammy Eckhardt en Ilja van Elten kreeg Ruud het voor elkaar een extra team in de kelderklasse, de krochten van de squashbond, te krijgen. Daarbij moest Sammy uiteraard flink in de buidel tasten. Figuurlijk uiteraard! En dan stond het gespuis op de eerste competitieavond ook nog tegenover elkaar. Ruud, die voorlopig teamcaptain is van zowel H9 als H10, had een opstelling bedacht waarbij alle spelers kans hadden om van hun directe tegenstander te kunnen winnen. Dit voor zover Ruud daar al een inschatting van kon maken. De meeste spelers van H10 had hij slechts één keer aan het werk gezien. Een enkeling zag hij alleen op een videoband, aangedragen door een louche zaakwaarnemer. En dat waren dan louter beelden van de derde helft aan de bar. Maar goed genoeg om de bewuste spelers te contracteren.

Net als bij Ajax het geval is met trainer Maurice Steijn, had Ruud nog wat moeite om alle spelers van H10 uit elkaar te houden. Zo had hij bij het vooraf invoeren van de opstellingen van beide teams, iets dat nieuw is en verplicht gesteld door de bond, de namen van Naveen K Mohandas en Surya Narayanan Manoj Sanu door elkaar gehaald. Deze spelers, met mooie exotische namen, moesten zich dus opnieuw aan de teamcaptain voorstellen. Daarna kon Ruud een en ander rechtbreien om vervolgens bij H9 ook nog een ingreep te moeten plegen. Paul Thewissen bleek de spanning op het laatste moment niet aan te kunnen en meldde zich ziek. Daardoor moest de opstelling van H9 ook op de schop. Toen de rook uiteindelijk was opgetrokken, bleek Ronald Morgenrood van H10 het kind van de rekening. Ronald zou eigenlijk tegen Paul spelen, maar kreeg nu door de omzettingen bij H9 plotseling Samuel Austin op z’n dak. Samuel bleek voor Ronald een maatje te groot. Met 1-11, 8-11, 1-11 zette Samuel H9 op een 0-3 voorsprong.

Beter Op Bier (BOB)

In de tweede partij kwam Ruud zelf in actie voor H9. En dat terwijl men bij H10 dacht dat Ruud deze competitie voor hen zou uitkomen. Communiceren is ook een vak, zullen we maar zeggen. Extra lastig als dat ook nog in het Engels moet. Niet het sterkste punt van Ruud, die de Duitse taal veel beter machtig is. Laurens van Veen, vooraf nog de enige speler van H10 met ervaring in het spelen van competitiewedstrijden, was de tegenstander van Ruud. En inderdaad, beide spelers bleken aardig aan elkaar gewaagd. Ruud trok de eerste game met 8-11 over de streep, waarna Laurens de tweede game met 11-9 opeiste. De 23-jarige Laurens had de week ervoor nog een griepje onder de leden. De 58-jarige Ruud daarentegen was topfit. Niet alleen won hij twee weken eerder het fitheidstoernooi van Squash Delft in de C-categorie, Ruud gooide nog een extra middel in de strijd en gaf daarmee de term BOB een nieuwe dimensie: ‘Beter Op Bier’! Eerder op de dag had Ruud al twee halve liters van het goudgele vocht genuttigd en dat pakte geweldig uit. Ruud was niet moe te krijgen en met 7-11, 6-11 trok hij de partij naar zich toe. Gelukkig hoefde hij na afloop niet te blazen.

In de derde partij nam Surya het namens H10 op tegen Tim van der Maas. Tim, die alleen al bij de gedachte dat hij op positie één moest spelen bijna bezweek, kwam verrassend sterk uit de startblokken. Met diverse lepe balletjes pakte hij de eerste game met 7-11. Toen Surya echter de tweede game met 11-9 over de streep trok, wist H9 al hoe laat het was. Zij zagen de wedstrijd door de vingers van Tim wegglippen. Met 11-5, 11-5 was de net 40 jaar geworden Tim niet opgewassen tegen zijn jongere opponent. Tim had duidelijk zijn verjaardagsfeestje nog in de benen. De geruchten gaan dat onze amateurbierbrouwer wat teveel aan alcohol in zijn eigen brouwsel had gedaan. Hij slingerde wat over de baan. Maar ook Tim hoefde na afloop niet te blazen. Het blijft dus gissen (of gisten?) wat er daadwerkelijk aan de hand was. Neemt niet weg dat Surya een prima competitiedebuut kende en daarmee H10 nog een laatste strohalm gaf om de partij alsnog te winnen.

Dan moest Naveen namens H10 wel met 3-0 afrekenen met topaankoop Marco, die op het laatste moment Paul verving in de basisopstelling van H9. Na twee games lag Naveen op koers. Met 12-10, 11-8 bezorgde hij Marco een bijzonder lastige avond. Sterker nog, H9 had meer van Marco verwacht. En ook het talrijk opgekomen (uit)publiek wilde waar voor zijn geld. Niet alleen de speler moest het ontgelden, ook technisch directeur Ruud kreeg al de eerste verwijten naar zijn hoofd geslingerd. De term ‘miskoop van het jaar’ klonk diverse malen. Gelukkig voor Marco (en ook een beetje voor Ruud) kantelde de wedstrijd. Naveen had het beste wel gegeven en Marco trok met al zijn routine en ervaring op karakter de wedstrijd naar zich toe: 5-11, 3-11, 9-11.

In plaats van de schlemiel was Marco plotseling de held. Hij bleek voor H9 zijn gewicht in goud waard. Precies weten we het niet, maar dat gewicht is aanzienlijk! Daar kwamen tijdens de derde helft nog wat kilootjes bij. Het bruine fruit van Isabella, de dochter van H9-speler Bob Schadron die haar debuut maakte bij Squash Delft in de keuken, smaakte goed en de door haar en haar collega’s getapte biertjes vloeiden stevig. Zelfs zodanig, dat H9 in overleg met H10 besloot de barrekening maar te delen.

Komende vrijdag is H9 vrij en speelt H10 een uitwedstrijd tegen HSRC H4.