fbpx

VRIJDAG DE DERTIENDE DESASTREUS VOOR HEREN 9 EN 10

Vrijdag de dertiende? De een gruwelt ervan, de ander laat het koud. Wie bijgelovig is kan beter in bed blijven. Gordijnen dicht en wachten op de volgende dag. Vooral geen rare dingen doen. Maar wat als de squashbond competitiewedstrijden plant? Moet je afbellen? Om uitstel vragen? Of gewoon maar het beste ervan maken en hopen dat het allemaal wel meevalt? Squash Delft H9 en H10 kozen voor het laatste. Maar meevallen deed het zeker niet. Heren 9 leed tegen Max Health Club H4 zijn eerste nederlaag van het seizoen en Heren 10 werd door Victoria H8 onttroond als trotse koploper. Hoewel de drank rijkelijk vloeide, kon de derde helft de desastreus verlopen squashavond nauwelijks goedmaken. Ja voor eigenaar Sammy, die met slechts twee thuisspelende competitieteams nog een prima omzet draaide.

Vooraf had teamcaptain Ruud de Groot er een goed gevoel over. Met een mooi resultaat zouden Heren 9 en 10 de eerste twee plaatsen op de ranglijst bezetten. De nummers twee en vier kwamen immers op bezoek. Mocht het lukken beide tegenstanders op een nederlaag te trakteren, zou een grote stap gezet worden richting promotie. Hoewel het seizoen natuurlijk nog lang is. Het pakte volledig anders uit. Ruud, die zelf niet bijgelovig is, had buiten de impact van vrijdag de dertiende op een aantal van zijn teamgenoten gerekend. Want ga maar na. Bij Heren 9 was de eerste partij tussen Samuel Austin en tegenstander Michel Pasman nauwelijks begonnen of bij Samuel knapte een snaar. Maar daarmee knapte er ook wat in zijn hoofd. Met een ander racket ging de eerste game in rap tempo verloren: 3-11. Heel even richtte Samuel zich op door met 11-5 de tweede game te pakken. Maar daarna was het woord weer aan Michel. Met 9-11, 7-11 trok hij de partij naar zich toe.

Samuel denkt aan zijn kapotte racket terwijl Michel al wil serveren.

De tweede partij ging tussen Johno van IJsseldijk en Peter van Vliet. De eerste game was spannend, maar viel voor de Delftenaren – uiteraard op vrijdag de dertiende – de verkeerde kant op. Met 11-13 ging die uiteindelijk naar Peter. Of het de conditie was, het missen van ritme, het al gepromoveerd zijn onlangs aan de TU Delft, waardoor de honger naar nog een promotie ontbrak, of dat op de baan ernaast ‘Angstgegner’ Peter Boender van Victoria H8 plotseling opdook, we weten het niet. Maar binnen no-time leverde Johno ook de tweede en derde game in: 7-11, 4-11. Daarmee plaatste hij zijn teamgenoten die nog aan de bak moesten voor een haast schier onmogelijke opdracht. Bovendien was Max Health Club, het voormalige Westvliet, op volle oorlogssterkte. Captain Richard Verbrugge had zijn eigen plek in de basis afgestaan aan invaller Benno Ridder. Na de forse nederlaag tegen Heren 10 van vorige week, wilde Richard daarmee een nieuw pak slaag tegen Squash Delft voorkomen.

Johno komt tekort tegen Peter.

Scheidsrechterscursus

En dat lukte. Hoewel Benno veel moeite had met tegenstander Johan Stevens én arbiter Marco Rombout. Laatstgenoemde kreeg na het tweede bedrijf een verkorte scheidsrechterscursus van Benno. Haarfijn legde de nummer één van Max Health Club H4 nog even de regels uit voor wat betreft ‘let’ en ‘stroke’. Het liet Marco, die niet veel fout deed en zeker consequent was, volledig koud. En ook Johan had er lak aan. Na een moeizame start herpakte hij zich: 5-11, 11-6, 11-7. En toen Johan op 10-7 in de vierde game drie matchpoints kreeg, leek de klus geklaard. In dat geval had Ruud in de laatste partij van de avond nog de kans Heren 9 langszij te brengen. Het mocht op deze vrijdag de dertiende echter niet zo zijn. Benno scoorde vijf punten op rij en sleepte met 10-12 de vierde game uit het vuur. Daarna was het verzet van Johan gebroken. De vijfde game was slechts een formaliteit: 1-11.

Met Ruud als scheidsrechter kon Max Health Club nog leven, met Marco wat minder.

Na drie verliespartijen kon Ruud alleen nog de eer redden voor Heren 9. Hij moest dat doen tegen Lars Pasman, die eerder op de avond zijn vader Michel van Samuel had zien winnen. Ruud liet zien, dat je ook op vrijdag de dertiende het lot in eigen hand kunt nemen. Zelf al jaren met veel plezier woonachtig op huisnummer 13 én in het bezit van een zwarte kat, tart hij in de ogen van velen het lot. Maar Ruud gelooft daar niet in. Zo woonde hij met zijn eerste vrouw Bianca op huisnummer 7, voor veel mensen toch hét geluksgetal, toen het noodlot toesloeg. Bianca kreeg borstkanker en overleed een aantal jaren later aan de gevolgen daarvan. Hoezo een geluksgetal? En met God heeft Ruud ook al niets op. Als Feyenoord-spits Santiago Giménez deze week antwoordt op de vraag hoeveel doelpunten de aanvaller dit seizoen gaat maken, dat hij daar niet over gaat maar dat dit aan God is, moet Ruud daar hartelijk om lachen. Dat kon Ruud na afloop van de partij tegen Lars ook. Met 11-6, 11-8, 11-7 zette de ‘squash-opa’ het 16-jarige talent van Max Health Club opzij. De ervaring gaf de doorslag. Het was voor Heren 9, deze avond gesteund door een grote, maar bovenal dorstige supportersschare (Wouter Stoffels kwam langs), echter niet meer dan een pleister op de wonde.

Ruud serveert tegen Lars.

Soortgelijk lot

Heren 10 was op deze vrijdag de dertiende een soortgelijk lot beschoren. Hoewel het daar aanvankelijk niet naar uitzag. In de eerste partij van de avond trok Gill Taytelbaum tegen Peter Boender van Victoria H8 knap aan het langste eind. Na een 1-2 achterstand in games boog Gill de partij nog om in een 3-2 zege: 11-4, 1-11, 5-11, 11-6, 11-3. Maar daarna viel alles de verkeerde kant op. In een ware thriller moest Job de Braak diep in de verlenging van de vijfde game buigen voor tegenstander Steen Jakobsen, na eerst nog een 0-2 achterstand ongedaan te hebben gemaakt: 11-13, 3-11, 11-4, 11-9, 13-15. Jasper Hupkes kwam tegen Justin Steeman ook net tekort: 10-12, 7-11, 9-11. En ook Ronald Morgenrood moest de zege aan tegenstander Richard Advocaat laten: 8-11, 11-9, 3-11, 9-11.

Daardoor maakten zowel Heren 9 als Heren 10 een pas op de plaats. Heren 10 zakte van de koppositie naar plek twee op de ranglijst, terwijl Heren 9 nu terug te vinden is op positie vijf. Het kan verkeren, hoewel de verschillen aan kop van de ranglijst klein zijn. Bovendien is het beeld enigszins vertekend doordat niet alle teams evenveel in actie kwamen. Neemt niet weg dat vrijdag 13 oktober 2023 voor Squash Delft de boeken ingaat als een avond om snel te vergeten. Behoudens dan de resultaten in het kasboek van eigenaar Sammy. Want Squash Delft is en blijft natuurlijk wel gewoon de gezelligste squashclub van Nederland.

De eerstvolgende competitieronde voor de kelderklasse is pas op vrijdag 10 november 2023. Heren 9 gaat dan op bezoek bij Victoria H8 in Rotterdam, terwijl Heren 10 afreist naar Dekker Zoetermeer H3.