Nu het coronavirus ook in Nederland is geconstateerd, krijgt SBN vragen of dit gevolgen heeft voor de wedstrijden en/of evenementen.

UPDATE 11.03.2020 13:30 uur

Squash Bond Nederland volgt het advies van NOC*NSF op om gevolg te geven aan de oproep van de veiligheidsregio’s in de provincie Noord-Brabant door alle evenementen – waaronder sportwedstrijden- tot en met komend weekend af te gelasten. Dit advies geldt voor alle sportclubs in Noord-Brabant en zowel voor thuis- als uitwedstrijden. Daarmee worden de inwoners van Noord-Brabant gestimuleerd mee te werken aan het beperken van de onderlinge sociale contacten.

Vervangend competitieleider Tom Lucas: ‘’Aangezien komend weekend de laatste speelronde in de competitie betreft, treedt het Fair Play principe in werking om zo voor iedereen een gelijk speelveld te bieden. Hierdoor last SBN alle competitiewedstrijden in onderstaande poules af tot maandag 16 maart 2020 af. De speelronde zal vooralsnog ingehaald worden op de daarvoor bestemde inhaaldag: vrijdag 20 maart 2020’’.

Afgelaste poules speelronde 13 maart 2020 (verplaatst naar 20 maart 2020)

 • Promotieklasse 6a en 6b
 • 1e klasse 6a
 • 2e divisie Poule A

De keuze voor bovenstaande poules is gemaakt omdat in deze poules teams afkomstig zijn uit Noord-Brabant en hiermee het Fair-Play principe in stand gehouden kan worden. Alle wedstrijden in de hierbovengenoemde poules zijn afgelast.

Gevolgen nacompetitie

De nacompetitie blijft vooralsnog gepland op 27 en 28 maart a.s. Indien hier wijzigingen in plaatsvinden, brengt SBN de competitieleiders op de hoogte van dit nieuws.’’

Gevolgen NK Jeugd

Het NK Jeugd gaat door. Deelnemers woonachtig in de provincie Noord-Brabant, kunnen zich kosteloos terugtrekken voor het Nederlands Kampioenschap Jeugd, dat dit weekend georganiseerd worden in Den Haag. Mail hiervoor naar events@squashbond.nl

SBN houdt de berichtgeving van RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), Veiligheidsregio’s en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn, scherp in de gaten en acteert hierop indien nodig. SBN vraagt ieders medewerking in deze situatie.

—–

Basis hygiëne

Wij raden squashers en bezoekers van wedstrijden en bijeenkomsten wel aan extra te letten op de basis hygiëne. Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

 • – Was je handen regelmatig
 • – Hoest en nies in je elleboog
 • – Gebruik papieren zakdoekjes
 •  

Sportspecifieke hygiënezaken

Als aanvulling op het advies van het RIVM over de basishygiëne volgt SBN het advies om bij de wedstrijden de komende periode het handen schudden met teamgenoten, tegenstanders en scheidsrechters te vermijden. Natuurlijk vragen wij squashers elkaar nog steeds een prettige wedstrijd toe te wensen maar daarbij raden we aan een alternatief voor het handen schudden te gebruiken. SBN adviseert het volgende:

 • Ontvang je teamgenoten, tegenstanders en de scheidsrechters nog net zo hartelijk maar zonder handen schudden;
 • Bedank de scheidsrechter na afloop mondeling zonder handen schudden;
 • Het blijft belangrijk om alleen een eigen bidon of waterfles te gebruiken;
 • Begin de competitieavond met een nieuw balletje;
 • Was voor de start van je wedstrijd je handen (minimaal 20 seconden).

Zie voor actuele informatie over het coronavirus de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

NOC*NSF heeft een speciaal themadossier rondom het coronavirus opgesteld, dit is terug te vinden via: https://nocnsf.nl/coronavirus-en-sport